Počet zobrazení stránky

sobota 17. února 2018

Dívka v modrém plášti


                                     Dívka v modrém plášti



Monica Hesse je autorka románů pro dospívající mládež - Girl in the Blue Coat (2016) a série Stray.

Anotace:

Píše se rok 1943 a v nacisty okupovaném Amsterdamu vládne přídělový systém. Mladičká Hanneke se ale vyzná. Na černém trhu se pohybuje jako ryba ve vodě a dokáže obstarat většinu věcí, které lidé potřebují. Při jedné z donášek ji její pravidelná zákaznice požádá o pomoc. Nechce sehnat maso nebo petrolej. Chce, aby Hanneke našla židovskou dívku, kterou u sebe ukrývala. Vzala si jen svůj modrý plášť a zmizela neznámo kam. Hanneke zprvu ani neuvažuje o tom, že by se do nebezpečného pátrání pustila. Pak ale položí první otázku. Když dostane odpověď, chce najednou vědět víc. Postupně je vtažena do pavučiny tajemství a ohromujících odhalení, která ji zavedou až do samého srdce studentského protinacistického odboje…

Recenze:

Velmi poutavě napsaná kniha z období druhé svět. války. Téma odboj v Nizozemsku, hledání ztracené dívky a snaha pomoci druhým.
Mám strašně moc ráda příběhy z období 2. svět. války, strašně moc mě fascinují jak jsou lidi odvážní, čeho jsou schopni a co vše dokáží ať už pro svojí záchranu nebo záchranu druhých, kde riskují svůj vlastní život.
Tato kniha je opět pro mě jedna z nejlepších. Úžasně se příběh čte, postavy jsou jako živé, příběhu nechybí poutavost, jsou zde velmi časté zvraty, při kterých jsem měla místy v šoku otevřenou pusu, skoro nedýchala, bála se a místy se i modlila aby příběh v rámci možností dopadl dobře.
Tato kniha je určena spíše pro mladší ročník, ale my starší si v ní dobře počteme. Kniha je příběh nejen o mladých lidech, ale hlavně o velkých rozhodnutí, která mohou úplně změnit celý život.

Originální název:

Girl in the Blue Coat (2016)

Žánr:
Literatura světováVálečnéPro děti a mládež
Vydáno:Fragment (ČR)
Počet stran:304
Překlad:Martina Buchlová
Vazba knihy:vázaná s přebalem
ISBN:978-80-253-3157-6


Tuto knihu hodnotím 5/5 a moooc doporučuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat