Počet zobrazení stránky

neděle 11. února 2018

Dcery



                                             Dcery



PhDr. Kateřina Dubská je spoluzakladatelkou vydavatelství Computer Press a ERA, v letech 2006-2010 byla městskou zastupitelkou za Stranu zelených v Brně.
Vystudovala Střední knihovnickou školu a Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci (obor andragogika a sociologie dospělých). Patřila k zakladatelům nakladatelství a vydavatelství Computer Press. Založila vydavatelství ERA, které se specializovalo na odbornou literaturu z oblasti architektury a stavitelství. Díky jejímu přispění vyšly publikace jako: Josip Plečnik, Nové městské prostory, Duch místa nebo Sídelní kaše. Iniciovala vznik časopisu ERA 21, který je uznávaným českým časopisem o architektuře. V roce 2000 založila Nadační fond Verda, který se zaměřuje na podporu nadaných romských studentů.
Byla jednou z iniciátorek vzniku občanské koalice Nádraží v centru a referenda o poloze brněnského hlavního nádraží. Spoluzaložila občanské sdružení Brno, věc veřejná, které především díky výstavám Brněnský chodec iniciovalo veřejnou debatu ke stavu kvality a vzhledu brněnských veřejných prostor. V minulosti byla zastupitelkou v brněnské čtvrti Nový Lískovec, kde stále působí jako vedoucí redakční rady místního zpravodaje Lískáček.
V krajských volbách v roce 2008 vedla kandidátku Strany zelených na Jižní Moravě. S výsledkem 3,6 % byla tato kandidatura neúspěšná.
V současné době žije v Bílých Karpatech, věnuje se psaní knih a ekologickému zemědělství. V březnu 2013 vychází její první román Člověk Gabriel.

Anotace:

Román je volným pokračováním úspěšné prvotiny Člověk Gabriel. Gabrielova dcera Josefka odchází se svými dětmi do Prahy, velká stmelená rodina je stále ještě schopná čelit dopadům dějinných zvratů české historie, která až tragicky poznamenává osudy některých jejích členů. Nositelkami síly celé rodiny jsou Josefčiny dcery, ale čím více se rozpadávají jejich vlastní manželství i původně pevné rodinné vztahy, tím osudověji o tuto sílu přicházejí. Jako místy až černá ni´t se knihou vinou otázky nad vztahy mezi ženami, které jsou zdánlivě příliš silné, a muži, kteří jsou zdánlivě příliš slabí, i vědomí, že jeden tragický okamžik v životě první generace dokáže poznamenat životy těch, kteří se teprve narodí, a lidé sami zranění svá zranění přenášejí. Hutná mozaika příběhů rodičů, dětí a vnuků nenechá čtenáře vydechnout svou místy brutální energií, přesto dává naději, že i sebetěžší rodinnou historii lze unést a nepředávat dalším generacím.

Recenze:

Dcery jsou pokračování knihy Člověk Gabriel. Přiznám se, že tuto knihu jsem nečetla od prvního dílu. Myslela jsem si, že to není příběh, který je pokračováním. Naštěstí tento příběh byl o Gabrielových vnučkách a dalších potomcích. Děj příběhu se odehrává hlavně v Praze je to příběh Gabrielových vnuček a jejich rodin, bohužel ve většině děje příběhu  jde o rozpady manželství a nebo problémech v rodinách. Celý příběh se prolíná mezi rodiči, dětmi, vnoučaty... Chvílemi jsem se v knize ztrácela, tolik jmen a tolik rodin, ale kniha se mi i přesto strašně moc líbila, příběh byl moc hezky propracován. Občas při čtení jsem si připadala, jako bych už ten příběh slyšela a nebo něco velmi podobného ze všedního života...
Za mě je fakt tato kniha super. Je velice dobře napsaná. Paní autorka má jistě hodně bujnou fantazii a mimořádnou slovní zásobu.
Některým čtenářům tyto knihy, tyto příběhy jistě přijdou hodně náročné, těžké na čtení, ale když se zakousnete a začtete se , stoprocentně jako nebudete chtít přestat.
Jsem ráda, že jsem měla tu možnost a knihu si přečíst...

Série:

Gabriel (2.)

Žánr:
RományLiteratura česká
Vydáno:Jota
více informací...
1. vydání originálu:2015
Počet stran:600
Autor obálky:René Senko
Vazba knihy:vázaná s přebalem
ISBN:978-80-7462-801-6

Knihu hodnotím 5/5 a všem strašně moc doporučuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat