Počet zobrazení stránky

pondělí 1. srpna 2016

Netopýr

Anotace

První román ze série případů Harryho Holea, ve kterém nekonvenční kriminalista odjíždí do Sydney sekundovat místní policii při vyšetřování. Kniha získala řadu ocenění a odstartovala dráhu Joa Nesboho k dnešní pozici hvězdy světové krimi.

V Austrálii je nalezena mrtvá norská dívka. Vše poukazuje na to, že byla znásilněna a zavražděna. Oddělení vražd osloského policejního ředitelství vysílá do Sydney kriminalistu Harryho Holea, jehož úkolem je sekundovat místní policii při vyšetřování. Zároveň si zde má Harry odpočinout od problémů s alkoholem i psychických potíží. Při autonehodě totiž jeho vinou zemřel mladý kolega. Pasivně přihlížet a jen radit však Harry neumí, a tak se ve vyšetřování začíná navzdory nelibosti australských kolegů silně angažovat, zvláště poté, co vyjde najevo, že nejde o jedinou vraždu a že má policie patrně co do činění se sériovým vrahem. Harry se postupně dostává do prostředí pasáků, drogových dealerů, prostitutek, transvestitů, cirkusáků i boxerů a seznamuje se se světem a s legendami původních Austrálců a jejich prostřednictvím také s netopýrem - symbolem smrti.

Netopýr

  • Nakladatel: KNIHA ZLÍN
  • ISBN: 978-80-87497-69-2, EAN: 9788074730481
  • Originál: Flaggermusmannen
  • Překlad: Krištůfková, Kateřina
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 398 stran, 13,5 × 20,5 cm, česky
  • Rozměry: 13,5 × 20,5 cm
  • Rok vydání: 2013 (1. vydání)

Recenze

Pro mne byl Netopýr trochu zklamáním, minimálně první půle knihy postrádá spád a jednotlivé kapitoly a historky mi připadly tak trochu nesoudržné.Je to nadprůměrná detektivka, lze doporučit všem milovníkům tohoto žánru. Jistý intelektuální náboj, který poskytuje trochu víc než jen "povrchní zábavu", lze vidět v umírněném popisu australských reálií, původní mytologie a problematice integrace Aboriginů do civilizovaného modelu společnosti.Příběh je psaný ve třetí osobě, obsahujehodně přímé řeči a autor dává čtenářimožnost skládatsi jednotlivé střípky příběhu dohromadyparalelně s hlavním hrdinou. Ne vše, co Harrymu příjde na mysl nám Jo Nesbo naservíruje hned. Naznačí, ale dokončí později. To čtenáře udržuje v napětí a nutí nás číst dál až do samotného závěru.

Žádné komentáře:

Okomentovat