Počet zobrazení stránky

pondělí 30. října 2017

Slavík


                                         Slavík


Kristin Hannah se narodila v roce 1960 v Jižní Kalifornii, USA. Dětství strávila na pláži, kde stavěla hrady z písku a řádila na surfu. Ale v osmi letech se s rodiči přestěhovala do Západního Washingtonu, kde vyrostla, vystudovala a začala pracovat.

Nejdříve Kristin chvilku pracovala v reklamní agentuře, ale pak se rozhodla pro studium práv. Práva vystudovala, ale pořád jí v hlavě zněla prorocká slova její maminky, která jí kdysi řekla, že z Kristin stejně jednou bude spisovatelka. A ta se z Kristin stala, avšak za docela smutných okolností - její maminka onemocněla rakovinou. V té době se Kristin spolu s maminkou pokusily o svou první společnou historickou romanci (jak Kristin nyní s odstupem říká, plnou těch nejhorších historicko-romantických klišé ).

Po smrti maminky však Kristin rukopis zavřela do krabice, schovala do skříně, nedlouho na to se vdala a začala se živit jako právnička. Jenže maminčino proroctví se znovu objevilo v době, kdy byla Kristin těhotná a musela pět měsíců strávit v posteli. Když už měla přečteny všechny knihy, co doma našla, manžel jí přinesl onu krabici s rukopisem a Kristin začala s přepisováním, dopisováním, až byl na světě první hotový román.

A tak Kristin (i přes několik počátečních odmítnutí) začala v roce 1990 svou spisovatelskou kariéru, a to u historických romancí, od nichž přešla k romancím ze současnosti a nyní se věnuje spíše příběhům o rodinných vztazích a osobních dramatech.

Kristin s manželem a synem žijí na severozápadě USA.

Anotace:

Francie 1939. V tiché vesničce jménem Carriveau se Vianne Mauriacová loučí se svým manželem Antoinem, který byl povolán do zbraně. Vianne nevěří, že by skutečně mohlo dojít k válce, jenomže Němci vpadnou do Francie a země je rázem plná nepřátel, tanků a bojových letadel. Když se pak ve Viannině domě usadí německý kapitán, musí osamělá žena vycházet nepříteli vstříc, jinak přijde o vše. Bez jídla i naděje čelí nelehkým rozhodnutím, v nichž jde o život či smrt nejen její a jejích blízkých.

Recenze:

Tato kniha je pro mě jedna z nejlepších.
Jsem velmi ráda, že jsem sehnala tuto knihu, jelikož mě poslední dobou velice zajímá vše co se týká 2. svět. války, konkrétně holocaustu, židů a koncentračních táborů, byla pro mě tato kniha jasná volba.
Příběh mě moc bavil, strašně se mi líbilo jak v příběhu hraje nejen hlavní roli válka, ale představuje nám zde příběhy několika postav, kterým se osudy prolínají.
Tato kniha je velice lidská, bohužel plná lidského utrpení, bolesti a emocí.
Příběh nás zavede do Francie za 2. svět. války. Popisuje nám příběh dvou sester, které jak se na první pohled zdají, že je každá jiná, ale opak je pravdou. Obě dvě mají v sobě obrovskou statečnost.
Jedna ze sester Vianne zůstává po odchodu manžela na frontu, sama se svojí malou dcerou.
Druhá sestra Isabelle je trochu živější, utíká ze škol až jednoho dne jí propustí a ano odjíždí k otci, ten jí, ale doma nechce a tak jí posílá za sestrou na venkov. Než Is dorazí za sestrou zažije a uvidí spousty hrůz co Němci napáchají na bezbranné utíkající lidi.
Isabell se nedokáže smířit s tím co viděla a rozhodne se aktivně zapojit a pomoc lidem v odboji.
Po dočten celého příběhu jsem zjišťovala jestli tento příběh je jenom fikce a nebo něčí pravdivý příběh. Jedná se sice o fikci, ale válka ve Francii skutečně byla a o lidské utrpení nebyla nouze.
V této knize je asi úplně nejdůležitější láska. Láska zde má mnoho podob, ať už se jedná o lásku mateřskou, sourozeneckou, rodičovskou, manželskou, mileneckou a nebo o lásku přátelskou. 
Z této knihy jsem stále nadšená. A velice jsem od knihy nerada odcházela dělat i jiné činnosti než je četba, ale i při nich jsem stále byla myšlenkami ve Francii za 2. svět. války u sester Is a Vianne. Moc chválím styl autorčina psaní a schopnost nás udržovat v nic nevědění a tajemstvích až na konec příběhu. Úžasné bylo, že až dokonce jsem netušila, která ze sester vlastně celý příběh vypráví. Mé pocity byly chvílemi rozpolcené a stále se měnily, na konci jsem byla hodně v šoku, která ze sester příběh vypráví a moc mě potěšilo koho všeho po tolika roků potká na jedné události. 

Tato kniha je plná bolesti, statečnosti, strachu, ale i odhodlání a velké snahy o přežití.Knihu rozhodně doporučuji, hlavně lidem co mají rádi příběhy spojené s 2. svět. válkou, ale upozorňuji, že se nejedná o žádnou love story.

 
Originální název:

The Nightingale (2015)

Žánr:
Literatura světováRomány
Vydáno:Argo
Počet stran:464
Překlad:Klára Šumová
Autor obálky:Jiří Troskov
Vazba knihy:vázaná
ISBN:978-80-257-1774-5

Knihu hodnotím *****

Žádné komentáře:

Okomentovat