Počet zobrazení stránky

středa 25. října 2017

Čtyři kousky chleba


                        Čtyři kousky chleba



                                      Magda Hollander-Lafonova

Magda se narodila v Maďarsku roku 1927. Byla jedním z 437 000 Židů deportovaných z Maďarska během května a července 1944. Magda, její matka a její mladší sestra přežily tří denní transport do Osvětimi-Březinky. Zde byla uznána práceschopnou a oddělena od matky i sestry, které byly poslány na stranu smrti.

Po více jak dvacet let, Magda sdílela své zkušenosti a zážitky tisícám středoškolských studentů. První vydání knihy "Čtyři kousky chleba" z roku 2012 dostalo dvě významná literární ocenění ve Francii, včetně "Panorama-La Procure prize for books on spirituality". Kniha byla přeložena do šesti jazyků, včetně angličtiny a češtiny.

Anotace:

Svědectví z Osvětimi. Autobiografické dílo z pera naturalizované Francouzky se ve Francii hned po vydání zařadilo mezi deset nejúspěšnějších titulů. Magda se narodila roku 1927 do židovské maďarské rodiny, od mládí na vlastní kůži zažívala nenávistný antisemitismus. V roce 1944 byla s matkou a sestrou deportována do Osvětimi. Prošla postupně několika pracovními tábory, v dubnu 1945 se jí podařilo z Grosswertheru utéci do lesů, kde ji našli a zachránili američtí vojáci. Po dlouhých letech mlčení se osmdesátiletá Magda rozhodla předat dalším generacím svědectví o své minulosti.

Recenze:

Velmi pěkná kniha, která překvapila všechna moje očekávání od ní. Hlavním tématem je holocaust. Je to svědectví ženy, která přežila všechny hrůzy koncentračního tábora.
Autorka zde nejen popisuje své zážitky z doby . svět války z koncentračního tábora, ale vypráví příběh od svého narození do posledních chvil svého života. Dále zde autorka přináší poselství ze shora, na které postupně v průběhu života přišla. 
Tato kniha je velmi pěkná, poutavá, ale také velmi emotivní


Žádné komentáře:

Okomentovat