Počet zobrazení stránky

středa 3. srpna 2016

Než jsem tě poznala


                                
 Než jsem tě poznala
Jojo Moyesová: Jojo Moyesová (nar. 1969) vystudovala na University of London žurnalistiku a novinařině se věnovala po deset let – pracovala pro britský deník The Independent a pobývala též v Hongkongu jako dopisovatelku listu Sunday Morning Post. V roce 2002 jí vyšel první román Sheltering Rain a od té doby je spisovatelkou na volné noze.
Je autorkou více než desítky románů, její parketou jsou především romantické příběhy, které se však vyhýbají tradičním žánrovým klišé a za nimiž se skrývá vážnější podtext. Její knihy jsou vydávány v 35 zemích po celém světě a každý nový titul se pravidelně umisťuje na předních místech evropských i amerických žebříčků bestsellerů.
Jojo Moyesová je také jednou z mála autorek, která získala dvakrát prestižní britské ocenění Romantic Novel of The Year Award (v roce 2004 za Foreign Fruit a v roce 2011 za The Last Letter From Your Lover, česky 2013 jako Poslední dopis od tvé lásky), které už od roku 1960 udílí The Romantic Novelists´ Association. Ikar vydal vedle Posledního dopisu ještě romány Než jsem tě poznala (2013), který se letos dočká filmové adaptace, Stříbrná zátoka (2015) a Dívka, již jsi tu zanechal (2015).
Spisovatelka žije s manželem, novinářem Charlesem Arthurem, a jejich třemi dětmi na farmě v hrabství Essex. Je velkou milovnicí koní a také vášnivou jezdkyní.

Anotace: Louisa Clarková je obyčejná dívka žijící mimořádně obyčejným životem. Má ráda svou práci v bistru, svého dlouholetého přítele a svět, který končí s hranicemi malého rodného městečka. Svůj život by za nic nevyměnila. Když však bistro zavřou, Louise měnit musí. Svět Willa Traynora naopak žádné hranice nemá. Je to svět adrenalinu, velkých obchodů i peněz, svět možností bez omezení. Will svůj život miluje. Když ho však nehoda upoutá na kolečkové křeslo, ví, že už ho nebude moci žít jako doposud. Jen těžko si lze představit více nesourodou dvojici než náladového a depresivního Willa a jeho novou optimistickou a upovídanou ošetřovatelku Louise… Romantický příběh o dvou lidech, kteří nemají nic společného, dokud jim láska k nohám nepoloží celý svět. S ním však i otázku, jak vysokou cenu je člověk ochoten zaplatit za štěstí toho, koho miluje.

EAN: 9788024931470
ISBN: 978-80-249-3147-0
Nakladatel: Ikar
Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá
Počet stran: 408
Rok vydání: 2016
Rozměry: 125,0x200,0x31,0mm
Váha:384g
Jazyk: Český
Originální název: Me before you  
Žánr: Krásná literatura, Společenské romány  
 
Recenze:  Lou Clarkové je 26 let, bydlí v malém městě ve Velké Británii se svojí rodinou. Má práci v kavárně Mazaná houstička. S přítelem plánují společnou dovolenou. Má zvláštní vkus na oblečení. Život jí připadá šťastný, ale vůbec není i když si říká, že by mohlo být ještě hůř…. 
A pak se vše změní. Ze dne na den ztratí práci. Šéf jí oznámí, že bude kavárnu prodávat a stěhuje se pryč. Lou jde na pracovní úřad, kde získá kontakt na rodinu Traynorovu. Jedná se o místo ošetřovatelky na 6. měsíců. Má se starat o jejich nemocného syna Willa, který měl před dvěma lety nehodu při které utrpěl vážná a trvalá zranění a stal se z něj kvadruplegik, který vyžaduje neustálou péči.
S Willem to Lou nebude mít vůbec lehké.
Názor:  Tento příběh je krásně napsaný, četl se jedním dechem. Většinu příběhu vypráví Lou, ale pár kapitol vypráví i další hrdinové této knihy.
Strhující příběh o přátelství, nemoci, lásce a nakonec i nevyhnutelné smrti. Přijde mi, že autorka chtěla vyjádřit svůj názor na eutanazii a zvolila to formou romantického příběhu.
Velice si Vážím Lou, která se i přesto, že neměla žádné znalosti ohledně této nemoci, starala s profesionálním přístupem o Willa. S Willem to hned vůbec neměla lehké. Will se nehodlal smířit s tím, že se z něj stal postižený člověk a dával to všem jasně najevo. Jeho nálady se velmi rychle měnily, upadal do depresí z důvodu velkých bolestí. Postupně co poznával Lou se před ní začal radovat ze života, ale když tam Lou nebyla opět se uzavíral do sebe a přemýšlel o smrti.
Lou ze začátku chtěla z práce od Willa odejít. Will se k ní ošklivě choval a Lou se zdálo, že to vůbec nezvládá. Později přišla na to jak aspoň trochu Willa vrátit do reality. Začala vymýšlet různé vycházky, akce, výlety….
Nejkrásnější útržky z knihy pro mě byly: Kdy Lou slavila narozeniny se svojí rodinou a s Willem. Další krásný útržek byla svatba jeho bývalé přítelkyně , kde Will a Lou „tančí“.
Pro mě neskutečně silný příběh, který mě i každého druhého donutí přemýšlet nad tím jak vážné jsou vlastní problémy, jak neustále hledají nové a nové výzvy a přání a zkušenosti. Nechápu jek můžeme být sobecký, myslet jen na sebe a myslet si, že to co děláme , děláme pro druhé je to nejlepší a, že jim plníme jejich přání a sny. Ne, chováme se jako sobci, měli by jsme se naučit respektovat cizí přání a rozhodnutí. Je důležité přehodnotit neustálou nespokojenost lidí v dnešní době.
Opravdu silný strhující příběh nevšední lásky u kterého se budete smát, nadávat, brečet, soucítit s hlavními hrdiny.
Knihu Než jsem tě poznala Velice doporučuji. Za mě kniha má 100% a hodnotím ji *****.
Děkuji moc Dobrym kniham.cz za poskytnutí recenzního výtisku. 
https://www.dobre-knihy.cz/nez-jsem-te-poznala-276894.html zde odkaz na tuto knihu :)


2 komentáře:

  1. Film se mi líbil, i kniha vypadá moc fajn :) Je skvělé, jak moc Ti kniha sedla! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc za recenzi, je super! :) Už se těším, až si tuto knihu taky přečtu :)

    OdpovědětVymazat