Počet zobrazení stránky

středa 10. srpna 2016

Divočina


Divočina 

Cheryl Strayedová


Cheryl Strayed je americká memoaristka, esejistka a autorka. Jej druhá kniha s názvom Divočina bola preložená do dvadsiatich ôsmych jazykov sveta.
Narodila sa v Spranger, Pennsylvania ako prostredné dieťa z troch detí. V piatich rokoch sa presťahovala s rodinou do Minnesoty. Jej rodičia sa rozviedli o rok neskôr. Vo veku 13 rokov sa presťahovala s matkou, nevlastným otcom a dvoma súrodencami do Aitkin County, kde žili v dome, ktorý sa postavil na 40 akrov. Dom nemal elektrinu ani tečúcu vodu v prvých niekoľkých rokoch. V roku 1986, vo veku 17 rokov, vyštudovala gymnázium ​​McGregor v Minnesote. Cheryl navštevovala jeden rok Univerzitu svätého Tomáša v St Paul, no druhý rok prestúpila na University of Minnesota v Minneapolis, kde získala bakalára umení.
V marci 1991, jej matka, Bobbi Lambrecht, náhle zomrela na rakovinu pľúc vo veku 45 rokov. Cheryl opísala túto stratu ako jej "príbeh Genesis". Napísala o smrti jej matky v každej z jej kníh a tiež niekoľko esejí.
Cheryl pracovala ako servírka, obhájca mládeže, politický organizér a nejaký čas aj v záchranných službách. 
V roku 1999 si vzala filmára Briana Lindstroma. Majú dve deti a žiju v Portlande v štáte Oregon.


AnotacePozoruhodně upřímný autobiografický příběh ženy, která se po traumatických událostech rozhodne vyrazit na 1 770 kilometrů dlouhou pěší pouť.V šestadvaceti letech si Cheryl Strayedová, po smrti své matky a krachu svého manželství, myslela, že přišla o vše. Měla pocit, že již nemá co ztratit a učinila nejimpulzivnější rozhodnutí svého života: odhodlala se sama ujít vysokohorskou trasu Pacifik Crest Trail od Mohavské pouště přes celou Kalifornii a Oregon až do státu Washington. Hrdinka, bez jakýchkoli znalostí o přežití v divoké přírodě, se nevyhne střetnutí s chřestýši a medvědy, překonává úmorná vedra či rekordní sníh. Napínavé vyprávění okořeněné humorem živě zachycuje strach i radost mladé ženy tvrdě si razící cestu k cíli navzdory mizivé šanci na úspěch. Pouť ji téměř dožene k šílenství.


DATUM VYDÁNÍ
1.12.2013
POČET STRAN
400 stran
VAZBA
Vázaný
NAKLADATEL
EAN
9788024922492
VELIKOST
138x207mm
HMOTNOST
0,374


Recenze: Krásný příběh o dívce Cheryl, která po smrti matky a rozvodu se svým mužem, ocitá na pomyslné křižovatce života. A tak se rozhodne, že zdolá americkou pacifickou hřebenovku Pacific Crest Trail od Mohavské pouště přes celou Kalifornii a Oregon až do státu Washington.
Chce projít celou divočinu, pročistit si hlavu a oprostit se od minulosti. Cesta je velice drsná. Cheryl řeší základní problémy: hlad, žízeň, vyčerpání a bolest.
Nejvíce času věnuje, ale vzpomínce na matku a snaží se vyrovnat s její smrtí.

Názor: Naprosto skvělá kniha, která změní pohled na svět. Je to velmi emocemi nabytý příběh. Je úžasný, že je to příběh o samotné autorce této knihy. Kniha se moc dobře čte a myšlenkami jsem často byla se Cheryl na cestě za dobrodružstvím. Velký respekt k tomuto jejímu odhodlání a vytrvalost , já sama bych to nejspíš nedala, nebo bych to při prvním problému vzdala…..
Knihu doporučuji :) 

Knihu hodnotím *****

2 komentáře:

  1. Páni, o této knize jsem nikdy neslyšela a vypadá opravdu zajímavě, už se těším, až si ji půjčím v knihovně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dokonce je i film :). Viděla jsem ho dřív než jsem četla tuto knihu, ale kniha je 100% lepší :)

    OdpovědětVymazat