Počet zobrazení stránky

pondělí 1. srpna 2016

Dánská dívka



Dánská dívka

Působivý román napsaný podle skutečného příběhu, nyní i ve filmové podobě s Eddiem Redmaynem a Alicií Vikanderovou v hlavních rolích.
Románové zpracování skutečného příběhu malíře Einara Wegenera a jeho manželky Grety začíná nevinnou prosbou o pomoc, aby se na dalších stranách rozvinulo ve strhující vyprávění o neobvyklé lásce, osobní svobodě a odvaze vzepřít se obecnému mínění.
"Uděláš pro mě něco?" zeptala se Greta a netušila, co tím rozpoutá. Potřebovala dokončit obraz, a protože jí nepřišla na závěrečné sezení modelka, neviděla jinou možnost, než použít jako náhradní model svého muže. Sotva si však Einar oblékne punčochy, dámské šaty a střevíce, v jeho nitru se cosi změní: uvědomí si, že je ve skutečnosti ženou, nikoli mužem, a zatouží po změně pohlaví.
Není to však snadné. Einarův příběh se odehrává ve dvacátých letech, kdy lidé jako on často končí v ústavech pro choromyslné. V pařížských salonech možná dekadence dostupuje vrcholu, ale ve většinové společnosti stále převládá názor, že cítit se jako zajatec ve vlastním těle může jen psychopat, a toho je nutné razantně léčit.
Einar už ale sní svůj velký sen a nechce se jeho splnění vzdát. Kolik osobní odvahy, pochopení a podpory bude potřebovat, aby se mohl vnitřně osvobodit? Jak silná musí být láska ženy, která je ochotna vyhovět tak nevšednímu přání svého muže? Jaké jsou pocity člověka, který by rád unikl své předem dané identity...


Autor: David Ebershoff
Orginální název: The Danish Girl
Překlad: Hana Čapková
ISBN: 978-80-7498-138-8
Počet stran: 376

Recenze:

Příběh ženy, jež se narodila do mužského těla, se odvíjí v době, kdy pojem transsexualita ještě neexistoval. Přesto se Greta rozhodne, že Einarovi umožní, aby se stával Lili, kdykoliv se mu zlíbí, a scházel se i s muži. Společnost však ve dvacátých letech nebyla otevřena jinakosti, vše tedy musí probíhat naprosto diskrétně. Greta nehodlá boj vzdát a najde lékaře ochotného pochopit, že Einar není duševně chorý ani homosexuál s divnými choutkami.
Spisovatel stvořil nádherný a jemný svět, kde má hlavní slovo láska a pochopení druhého. Bohatě vykreslené charaktery obou hlavních postav, obou žen.
I ve svém okolí znám jednoho chlapce, teď už ženu a velice ji obdivuji jak se k takovému ráznému kroku odhodlala a jak jí její rodina podporovala a i okolí ji hezky přijalo. Bohužel se našli i tací kteří se jí smali a dělali si z ní legraci... Tohoto chlapce, dnes už ženu znám od malička a vím jak se trápil v těle muže... Co ho dnes/ ji potkávám je to úžasná krásná mladá slečna z které vyzařuje sluníčko :).
Tuto knihu jsem četla až po shlédnutí filmu a musím říct, že i film se moc povedl. Knihu doporučuji si přečíst je velice krásná a zajímavá .....

Žádné komentáře:

Okomentovat