Počet zobrazení stránky

středa 20. září 2017

Po strništi bos


                                          Po strništi bos


Populární český dramatik, scénárista, textař a herec. Úzce spolupracuje s Ladislavem Smoljakem (v divadle, v 70.-80. letech i jako filmový scenárista), se svým synem Janem (ve filmu od 90. let) a s hudebním skladatelem Jaroslavem Uhlířem (na písních pro děti a hudbě ke svým filmům).

Vystudoval Vysokou školu pedagogickou, obor český jazyk, literatura (1958). V letech 1958 až 1961 byl učitelem v základní škole v Měcholupech na Žatecku a na gymnáziu v Žatci, později od roku 1961 do 1969 byl redaktorem rozhlasu. Od roku 1961 do 1969 byl členem KSČ, k čemuž se vyjádřil například v rozhovoru [1] pro časopis Reflex. V roce 2005 se dostal mezi prvních třicet osobností v divácké soutěži Největší Čech.

Společně s Ladislavem Smoljakem a Jiřím Šebánkem vymyslel postavu fiktivního českého génia Járy Cimrmana. S Ladislavem Smoljakem napsali pro Divadlo Járy Cimrmana řadu divadelních her, jako jejichž fiktivní spoluautor je uváděn právě Jára Cimrman. Ten je také hlavním hrdinou jejich společného celovečerního filmu Jára Cimrman ležící, spící.

Jako filmoví scénáristé se Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak podíleli na celé řadě celovečerních filmů. Je úspěšný také jako herec. Jednu z hlavních rolí ztvárnil ve filmu Kolja (natočeném podle jeho vlastního scénáře), jenž režíroval jeho syn Jan Svěrák. Tento film získal nejen sedm Českých lvů, ale i dvě prestižní světová ocenění Oscar a Zlatý glóbus. Kromě toho byly na Oscara nominovány i filmy Obecná škola (režie: Jan Svěrák) a Vesničko má středisková (režie: Jiří Menzel), ve kterých hrál vedlejší role.

Kromě písniček pro děti na hudbu Jaroslava Uhlíře psal v 70. letech pod pseudonymem Emil Synek i texty k populárním písním; asi nejznámější je Holubí dům zpívaný Jiřím Schelingerem (rovněž na Uhlířovu hudbu).

Od roku 1988 připravuje spolu s Jaroslavem Uhlířem pořad pro děti Hodina zpěvu, který je vysílán Českou televizí.


Anotace

Není to kronika mého dětství ani naší rodiny, chtěl jsem, aby to byla krásná literatura. Autoři takové literatury nejen vzpomínají na to, co viděli a slyšeli, ale také si vymýšlejí a fantazírují, aby jejich příběh stál za řeč. V knížce vyprávím o tom, jak byl malý kluk přesazen z města na venkov a co to udělalo s jeho duší. Jsem to já a nejsem to já. Je to mozaika, v níž jsou některé kamínky pravé a jiné přidané. Ale vy byste neměli poznat, který je který.


                                                                Recenze

Velmi krásně sepsané vzpomínky na dětství Zdeňka Svěráka formou krátkých povídek. Příběhy jsou situovány do 2.svět. války. Druhá svět. válka je zprostředkována z pohledu malého chlapce.
Malý Eda musel spolu s rodiči opustit Prahu, tatínek odmítal poslouchat a spolupracovat s Němci. A tak se nastěhovali k babičce a dědovi na venkov.
Malý Eda si zde nachází kamarády, s kterými zažije různá dobrodružství. 
Některé povídky jsou velmi úsměvné, jiné velmi smutné, ale celkově se jedná o velmi pěkné dílo. 

Kniha je velmi tenká, lehce a rychle se čte. Velmi ji doporučuji všem co mají rádi Zdeňka Svěráka. 

Žánr:
PovídkyLiteratura česká
Vydáno:Fragment (ČR)
více informací...
1. vydání originálu:2013
Počet stran:96
Ilustrace/foto:Jaroslav Weigel
Autor obálky:Michal Weigel
Vazba knihy:vázaná s přebalem
ISBN:978-80-253-1820-1

Knihu hodnotím *****


Žádné komentáře:

Okomentovat