Počet zobrazení stránky

pátek 29. září 2017

Jakobovy barvy


                                  Jakobovy barvy


Lindsay Hawdon je autorkou cestopisů, dobrodružných knih a fikcí. Po dokončení studií strávila 3 roky cestováním po Evropě, Africe a Indii, cestovala "stopem" a spala pod stanem. Od té doby procestovala přes 60 zemí a pravidelně píše pro The Sunday Times, the Sunday Telegraph, The Australian a The L.A Times.
Její cestovatelský sloupek “An Englishwoman Abroad” vycházel v Sunday Telegraph od roku 2000 po dobu 7 let.
Během této doby procestovala všechny kontinenty, odvážila se do jakéhokoliv terénu, vyzkoušela všechna klima. Psala o svých zkušenostech a lidech, jež potkala na svých cestách.
Její článek pro The Sunday Times "Have Kids Will travel" byl inspirován ročním výletem, kdy cestovala sama se svými dvěma chlapci napříč jihovýchodní Asií.
Její poslední cesta byla inspirována knihou Jákobovy barvy a uveřejnila ji také v měsíčním sloupku nazvaném "The Rainbow Hunters" ("Lovci duhy") v deníku Independent. Cesta ji zavála do sedmi různých zemí, aby našla původ sedmi různých barev. Peníze z cestování putovaly pro organizaci "War Child" ("dítě ve válce").
Lindsay Hawdon žije v Bathu se svými dvěma chlapci. Za svou práci získala několik ocenění.


Anotace:

Pokud na vás hluboce zapůsobil Schindlerův seznam, Sophiina volba nebo Nabarvené ptáče, pak byste si neměli nechat ujít ani tento silný a nesmírně emotivní román. Jákob, osmiletý cikánský chlapec, ze čtvrtiny Rom a ze čtvrtiny Jeniš, zůstal úplně sám v nacisty okupovaném Rakousku. Prchá lesem, na nohách boty z pytloviny potřísněné cizí krví, v jedné ruce kámen a v druhé dřevěnou truhličku jako jedinou upomínku na dřívější život. Prchá zběsile a zoufale, plný strachu a zbaven všech nadějí. Už se naučil rozpoznat, kdy může cizímu člověku věřit a kdy se musí mít na pozoru. Dovede přečíst znamení, která mu dává příroda; ví, kdy se skrýt a kdy utíkat dál. Umí běžet s větrem i schovávat se ve stínech. To všechno ho naučil táta. Ale teď je táta pryč. I máma a sourozenci. A tak Jákob dál dělá to jediné, co může: utíká a skrývá se, pronásledován strašlivými vzpomínkami. Lindsay Hawdon napsala silný román, jehož děj je rozprostřen do sedmnácti let a tří zemí: Anglie, Rakouska a Švýcarska. Na pozadí tragického příběhu malého Jákoba sledujeme osudy tří generací z naprosto rozdílných společenských vrstev a prostředí, abychom se společně s naším osmiletým hrdinou pokusili nalézt naději tam, kde už žádná naděje nezbyla.

Recenze:

Kniha je o malém chlapci Jakobovy, který není dítě štěstěny, naopak Jakob je dítě, kterému na světě nezbylo nic. Je to příběh plný bolestí, samoty, smutku a utrpení, Ale zároveň i plný naděje, pochopení, lásky a hlavně barev.
Člověk nepochopí, jak se vůbec mohlo něco takového stát, nad tím co lidé museli zvládnout a snažit se i přesto žít, mi vůbec hlava nebere a jen žasnu.
Je to velmi mistrovské dílo, příběh je pěkně napsaný, prolínají se zde několik časových rovin, mnoho důležitých postav až je to k nevíře.
Tento příběh je plný emocí, které vyvolají různé pocity, vtáhne nás do děje a donutí nás přemýšlet o světě, v kterém žijeme a vlastně i o nás samých a našich rodinách.
Názor: Myslím si, že by vůbec nebylo špatné zařadit Jakobovy barvy mezi povinnou četbu pro studenty středních škol. Nejenom kvůli tématu, ale i kvůli stylu psaní.
Paní autorka si nebere vůbec servítky při psaní o romském holocaustu, popisuje ho v celé drsné realitě. Dost často je to velmi drsné čtení.
Jakobovy barvy jsou autorčina prvotina a já před paní autorkou smekám, protože napsat napoprvé tak náročné a realistické dílo je vážně super.


Originální název:

Jakob´s Colours (2015)

Žánr:
Literatura světováVálečnéHistorie
Vydáno:Domino
více informací...
Počet stran:320
Překlad:Petra Krámková
Ilustrace/foto:Jakub König
Autor obálky:Rajka Marišinská
Vazba knihy:vázaná s přebalem
ISBN:978-80-7498-173-9

Knihu hodnotím ***** a moc doporučuji :)

Žádné komentáře:

Okomentovat