Počet zobrazení stránky

úterý 8. května 2018

Nejlepší pro všechny


                                    Nejlepší pro všechny   



Petra Soukupová (nar. 1982 ) vystudovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Od roku 2011 působí jako dramaturgyně seriálu Ulice, scenáristicky se podílela na sitcomu Comeback (2008–2010). Dosud vydala čtyři úspěšné knihy pro dospělé (K moři, Zmizet, Marta v roce vetřelce a Pod sněhem) a jednu knihu pro děti (Bertík a čmuchadlo). Od roku 2009 pravidelně přispívá do tematických povídkových antologií nakladatelství Listen. Žije a pracuje v Praze. Za svůj prozaický debut K moři získala Cenu Jiřího Ortena, byla nominována na Cenu Josefa Škvoreckého a cenu Magnesia Litera. Scénářem k povídce Na krátko (později zařazené do knihyZmizet) získala třetí místo v soutěži Cena Sazky za nerealizovaný scénář a ukončila jím studium na FAMU. Druhá kniha, triptych povídek Zmizet, byla rovněž nominována na Cenu Josefa Škvoreckého a v roce 2010 získala v rámci cen Magnesia Litera hlavní ocenění – Kniha roku. Román Pod sněhem se od svého vydání v březnu 2015 držel na předních pozicích celostátního žebříčku prodeje knih nepřetržitě po několik týdnů a stal se nejprodávanějším beletristickým titulem knižní distribuce Kosmas za rok 2015.

Knihy Petry Soukupové vyšly v překladech již v šesti zemích, ve Slovinsku, Polsku, Itálii, Bulharsku, Chorvatsku a Bosně a Hercegovině, práva jsou prodána také do Maďarska, Srbska a Makedonie.

Anotace:

Jak můžeme vědět, co je pro ostatní nejlepší, když sami být šťastní neumíme? Desetiletý rozmazlený průšvihář Viktor žije v Praze s matkou, divadelní herečkou, která si s jeho výchovou ani s vlastním životem neví příliš rady. Když jednoho dne Hana dostává nabídku na natáčení seriálu na druhém konci republiky, bere ji jako příležitost, jak všechny své problémy vyřešit. Aby se mohla věnovat natáčení, přestěhuje Viktora přes jeho odpor k babičce na venkov. Namlouvá si přitom, že pro něj bude nejlepší, když změní prostředí, a pro její matku, která nedávno přišla o manžela, bude dobré, když nezůstane sama. Viktor se cítí zrazený a podvedený a jeho zoufalství je tím větší, že dominantní babička má jasnou představu o tom, jak by měl jeho život i život jeho matky vypadat. Kromě dramatického sžívání se s venkovem, sleduje román i další osudy Hany bojující se seriálovou rolí, s Viktorem, se svojí matkou i příležitostnými milenci. A rovněž příběh babičky, která si vedle Viktora začíná uvědomovat své slabosti a neodvratně přicházející stáří. A všichni přitom chtějí jeden pro druhého jen to nejlepší. Petra Soukupová ve své vrcholné formě znovu ukazuje, jak bravurně dokáže zachytit vyhrocené rodinné vztahy a prožívání dětského hrdiny v okamžiku, kdy si uvědomuje svou bezmoc ve světě dospělých. A také bezmoc dospělých vůči svým vlastním představám o štěstí. Jedna z důležitých událostí, kterou Viktor na venkově prožije, pak tvoří příběh souběžně vydávané dětské knihy Petry Soukupové Kdo zabil Snížka?

Recenze:

Tato kniha byla pro mě ze začátku pořádný tvrdý oříšek. Trvalo mi dost dlouho než jsem se začetla, ale potom se četla jedním dechem. Kniha je nádherná, příběh je o obyčejných lidech, kteří žijí obyčejné životy a mají starosti jako my. Při čtení této knihy jsem si stejně jako hlavní hrdinka uvědomila co je pro nás v životě nejdůležitější.... naše rodiny, naše děti...
Hlavní hrdinka Hana je matka desetiletého chlapce Viktora, který je pěkný zvíře, má hodně průšvihů a dělá jeden naschvál za druhým. Matka už neví co s ním dělat a tak se rozhodne, že pošle chlapce k babičce na vesnici, která je doma a má víc času na něj. 
Matka chlapce totiž hraje v seriálech a na chlapce tím pádem nemá moc času.
Ze začátku je chlapec u babičky nešťastný, ale po čase se změní, nedělá průšvihy, babičce i mamince pomáhá, má spousty kamarádů .....
Když se matka podívá na Viktora jak je šťastný, vše si uvědomí ...

Žánr:
RományLiteratura česká
Vydáno:Host
Počet stran:368
Ilustrace/foto:Tereza Ščerbová
Vazba knihy:vázaná
ISBN:978-80-7577-400-2

Knihu hodnotím 5/5


Žádné komentáře:

Okomentovat