Počet zobrazení stránky

pátek 14. září 2018

Houbařka



                                           Houbařka




Životopis

Viktorie Hanišová (* 24. 7. 1980, Praha) je česká lingvistka, překladatelka a spisovatelka, která vystudovala anglistiku a germanistiku na Univerzitě Karlově v Praze. Profesně se věnuje překladatelství a výuce jazyků.

Anotace

Co všechno se dá najít v lese?
Mladá Sára žije ve staré chalupě na Šumavě a živí se sběrem hub. Každé ráno si obuje letité pohorky, popadne košík s utěrkou, v kapse pohladí ostrý nožík a vyrazí. Už sedm let chodí po stejné trase, sedm let od jara do podzimu sbírá houby na týchž místech a prodává je za pár stovek jedné hospodě. Jako dobrovolná poustevnice se s nikým nepřátelí ani neopouští Pošumaví. Jen občas vyrazí za psychiatričkou do Plzně přesvědčit ji o svém vyrovnaném duševním stavu.
Zpráva o matčině smrti proto Sářin život příliš nezmění. Zúčastní se pohřbu, setká se s bratry, kterým se už dávno odcizila, a vrátí se zpátky do lesa. Jenže co se zdá jako nepatrnost na povrchu, bouřlivě bují pod ním. Dědické řízení do jejího života navrátí rodinu, která ji zavrhla. A domek se postupně rozpadá. Obchody nejdou. Začíná být jasné, že Sára bude muset svůj houbařský způsob života opustit. A jedinou cestou ven je přestat odvracet oči od toho předchozího.
Viktorie Hanišová zpříma a zároveň citlivě měří, co vydrží dětská duše a kde jsou hranice rodiny. Román Houbařka je příběh předem neúspěšného pokusu utéct traumatu. Občas ale nejde neutíkat.

Recenze

Velmi krásný psychologický román, který je moc dobře propracovaný. 
Kniha začíná smrtí matky a tím začíná příběh dívky Sáry zvané Sisi, ve které se prolíná přítomnost a minulost.
Popis psychologických problémů hlavní hrdinky byl skvěle propracovaný a věrohodný. Co se odehrálo v její rodině a proč se Sisi není schopna vrátit do normálního života?. 
Kniha se četla krásně a strašně moc se mi líbily vsuvky o houbách a jejich sběru, které mi přišly velice zajímavé.

Žánr:
Romány, Pro ženy, Literatura česká
Vydáno:, Host
více informací...
1. vydání originálu:2018
Počet stran:312
Vazba knihy:pevná / vázaná
ISBN:
978-80-7577-456-9


Knihu hodnotím 5/5.


Žádné komentáře:

Okomentovat