Počet zobrazení stránky

čtvrtek 13. září 2018

Dva prstýnky



                                             Dva prstýnky



Millie Werber je židovsko-polská spisovatelka, svědkyně holokaustu. Narodila se v roce 1926 v Radomi (Polsko) a jako zázrakem přežila tábor smrti. V nejhorší možné době za ostnatým drátem se zamilovala do židovského policisty Heineka, za něhož se v roce 1940 vdala. Heinek byl zakrátko zrazen jiným židovským vězněm a z mladé ženy se stala vdova. V roce 1944 byla deportována do Osvětimi-Birkenau, kde zažila hrůzy nacistického zajetí.

V roce 1946 se usadila v New Yorku s druhým manželem Jackeme. Za pomoci své přítelkyně, profesorky Eve Keller, v roce 2012 napsala knihu "Dva prsteny" - příběh je dojemným zážitkem lásky v koncentračním táboře.
Po smrti svého druhého manžela odešla na Long Island se svou početnou rodinou.

Eve Keller je profesorka angličtiny a vedoucí postgraduálních studií na Katedře angličtiny Fordhamské univerzity.
Je autorkou studie "Generování těla a genderové já: rétorika rozmnožování v raně novověké Anglii". Publikuje v širokých oblastech literatury, vědy a medicíny rené moderní Agnlie.
Žije na předměstí New Yorku s manželem dvěma dětmi a ježkem.

Anotace

Millie Werberová před svými blízkými celý život tajila, co prožila za druhé světové války, jaké prodělala utrpení i jak v těch nejtemnějších dnech našla svou lásku.

V roce 1942, kdy už žila v ghettu, se jako šestnáctiletá dívka vdala za svou velkou lásku Henieka. Jistou dobu se jim dařilo vyhýbat transportům do Osvětimi, i když
hladový život v ghettu a nucené práce ve strojírenské továrně byly vyčerpávající. Nakonec, ale došlo k drastickým událostem – židovskému spiknutí, kterého se účastnil i Heniek a další členové dívčiny rodiny. Kdosi však spiklence prozradil a všechny čekal koncentrační tábor Osvětim …


Recenze

Moc hezky napsaný životní příběh mladé židovské dívky, která vzpomíná na události, které se staly roku 1942-1945. Vypráví zde o životě v Polsku v ghettu, později jak byla v pracovním táboře v Lipsku a také jak byla 6 měsíců v otřesných podmínkách v Osvětimi ...
Dlouhých 60. let o těchto hrůzách nechtěla vůbec mluvit ani před svojí rodinou, až téměř na sklonku života se rozhodla svůj příběh sepsat a zveřejnit do světa.
I přesto, že doba byla zlá naše hrdinka našla a prožila svou velkou první lásku. Příběh je neskutečný, ale přesto pravdivý.
Příběh v knize je napsán v ich-formě a tím je to lepší a více skutečný...





Originální název:

Two rings (2012)

Žánr:
Literatura světová, Literatura faktu
Vydáno:, Víkend
Počet stran:224
Překlad:Lenka Faltejsková
Vazba knihy:pevná / vázaná
ISBN:
978-80-7222-905-5



Knihu hodnotím 5/5.




Žádné komentáře:

Okomentovat