Počet zobrazení stránky

čtvrtek 18. května 2017

Manžel nikdy nespí


                                Manžel nikdy nespí



Alena Jakoubková píšící též pod pseudonymy Anita Pilar a Aliena de Longhe, je autorkou deseti knih, jedenáctá je připravena k vydání a na dvanácté usilovně pracuje. Povoláním je literární redaktorka, k vydání připravuje zejména publikace o umění a historii. První kniha jí vyšla v roce 1999; ačkoli si vždy přála psát romány, osud jí z počátku přihrával jiné žánry. Na jedné straně Ostrov ve znamení tygra a draka, reportážní kniha o Tchaj-wanu, na druhé Hubnout musíš od hlavy, kniha, v níž popsala, jak se jí podařilo v padesáti letech zhubnout skoro dvacet kilo – a váhu si udržet. Svou tvorbou záměrně oslovuje ženy. Chce jim okořenit život romantikou a nabídnout oddechové čtení bez krve a násilí.

Anotace:

Erika, tak jako řada maturantů, dostane od svých rodičů za úspěšně složené zkoušky dárek - zájezd do Paříže. když ve městě nad Seinou potká šarmantního vysokoškoláka, okamžitě se do něj zamiluje a prožije s ním neopakovatelné chvíle...
Pro Pierra je, ale jen příjemnou letní epizodou, což při loučení beze studu přizná. Když Erika po návratu domů zjistí, že je těhotná, rozhodne se, že se to, kdo je otcem dítěte, nikomu neprozradí. Vidina nemanželského vnoučete je však pro Eričinu matku zcela nepřijatelná, a tak dělá dceři ze života peklo.

Jako blesk z čistého nebe na všechny zapůsobí Eričino rozhodnutí přijmout nečekanou žádost o ruku od staršího muže a odstěhovat se s ním do malého rakouského městečka ....,

Recenze:

Příběh nás zavede do slunné Francie, do Paříže, kam přiletí 17 letá Erika. Erika dostala zájezd do Paříže jako dárek za úspěšně  složenou maturitu od rodičů.
V Paříži se seznámí s Pierrem a hned se do něj zamiluje. Prožijí spolu krátký románek.
Nastal den kdy Erika letí domu, naivně věří, že se Pierre do ní též zamiloval a brzy jí přijede navštívit.
bohužel realita je jiná, dozvídá se, že Pierre to bral jako letní románek a loučí se s Erikou.
Erika přiletí do Prahy a za pár týdnů zjistí, že románek s Pierrem nebyl bez následku. Erika je těhotná.
Jelikož je Eričina matka despotická nepřeje si aby někdo věděl, že Erika čeká nemanželské dítě. A proto si vymyslí, že Eriky manžel je v cizině a Erika má lepší být doma.
Jelikož se s Eričinou matkou nedá vydržet, Erika hledá někoho kdo by si jí vzal i s dítětem.
Poznává Fritze z Rakouska. Ten se do ní okamžitě zamiluje a je ochoten si ji vzít i s dítětem.
Erika se tajně vdá. Až po svatbě oznámí rodičům, že se vdala. Matka s výběrem ženicha nesouhlasí a přestane s Erikou komunikovat.
Erika žije u Fritze i s dcerou Elsou.
Bohužel Fritz je strašný žárlivec a zakáže Erice scházet se s kamarádkami. Erika zákaz poruší. Fritz Eriku před Elsou zmlátí. Erika s Elsou utečou z domova. 
Bohužel v Rakousku jsou jiné zákony než u nás a Erika musí s Fritzem bojovat o Elsu.....

Můj názor: Paní autorku jsem vůbec neznala, nevěděla jsem co od knihy očekávat. Knihu jsem si vybrala podle pěkné anotace a obálky knihy. Určitě jsem neprohloupila! Tato kniha je lehké letní čtení. Po přečtení pár stran z knihy, mi přišel styl psaní podobný knihám Lenky Lanczové, která píše pro náctileté.
Obdivuji hlavní hrdinku Eriku, co vše zvládla bez pomoci svých nejbližších "své rodiny". Překvapilo mě, že vůbec takové matky v dnešní době jsou, kterým nezáleží na štěstí svých dětí, ale jen aby ony dobře vypadaly před svými kamarády. 
Nechápu, že matka Eriky neměla o Eriku starost, nezajímalo jí jak probíhá těhotenství, porod a už vůbec její vnučka Elsa. 
Otec Eriky je zde vykreslený jako pořádný Podpantoflák. Pokládám si otázku jak je možné, že se ani otec nesnažil spojit se s Erikou a zeptat se jí jak se jí daří. 
Další závažný problém co se Erice stal bylo domácí násilí. Příběhu naštěstí měla možnost používat telefon tak se jí brzy podařilo zavolat o pomoc. Jenže ve skutečnosti většina žen nemůže nic někdy i nesmí ani z domu bez svého partnera. Tím pádem ve většině případech, se přichází na týrání žen velmi pozdě.

Rakouské zákony jsem vůbec neznala a byla jsem šokována a zároveň překvapena. S některým zákonem i souhlasím a s dalšíma vůbec a jsem ráda za to, že žiji v České republice.

Kniha je velmi krásná, moc se mi líbilo jak paní spisovatelka popisuje krásná města v Rakousku, připomnělo mi to vzpomínku na poznávací zájezd se základní školou do této krásné země. 
Tato kniha určitě nebude poslední, kterou od této spisovatelky přečtu. 
Knihu moc, moc, moc doporučuji :) 

Rok vydání:2017
Počet stran:232
ISBN:978-80-243-7465-9
EAN:9788024374659
Vazba:Vázáno
Formát:115 x 185


Knihu hodnotím *****


Zde odkaz pro snadnější sehnání knihy :) http://shop.mobaknihy.cz/knihy/manzel-nikdy-nespi


Za recenzní výtisk strašně moc děkuji nakladatelství MOBA.





Žádné komentáře:

Okomentovat