Počet zobrazení stránky

pátek 15. června 2018

Hotýlek


                                    

                                     Hotýlek



Životopis

Mgr. Alena Mornštajnová (* 24. června 1963 Valašské Meziříčí) je česká spisovatelka a překladatelka. Vystudovala angličtinu a češtinu na Filozofické fakultě Ostravské univerzity. V současné době pracuje jako lektorka anglického jazyka a překladatelka. Žije ve Valašském Meziříčí. V roce 2013 vyšel její debutový román Slepá mapa, který byl nominován na Cenu Česká kniha 2014.

Anotace:

Některé věci jakoby existovaly mimo čas. Zůstávají stejné navzdory dějinám, válkám, totalitním režimům i počasí. Takový je i hotel pana Leopolda, vlastně spíše hodinový hotýlek, založený v dobách první republiky a nabízející potěšení a rozkoš pánům za protektorátu a dokonce i poté, co ho znárodnili komunisté. Oč více přímočaré lásky ale nabízely hotelové pokoje, o to osudovější a dramatičtější vztahy se odehrávaly v rodině majitele a posléze správce.

Recenze:

Moje druhá kniha od této autorky. První kniha, kterou jsem přečetla byla Hana. Té se nejspíš žádná jiná nevyrovná.
Přiznám se, že jsem od této knihy čekala úplně něco jiného, ale nakonec kniha zas tak špatná nebyla.
Je to příběh Leopolda a jeho rodiny napříč desetiletím....
Pěkné vypravování o radostech a starostech rodiny a jednom "hodinovém" hotýlku.
Jediné velké mínus u této knihy je, že kniha obsahuje velké množství postav a stává se, že při čtení se přestáváme orientovat kdo je kdo a kým je. Některé věci jakoby existovaly mimo čas. Zůstávají stejné navzdory dějinám, válkám, totalitním režimům i počasí. Takový je i hotel pana Leopolda, vlastně spíše hodinový hotýlek, založený v dobách první republiky a nabízející potěšení a rozkoš pánům za protektorátu a dokonce i poté, co ho znárodnili komunisté. Oč více přímočaré lásky ale nabízely hotelové pokoje, o to osudovější a dramatičtější vztahy se odehrávaly v rodině majitele a posléze správce. Velké plus paní Mornštajnová dostává za krásně češtinsky napsaný příběh.
Po této knize mě ještě čeká její třetí román a tím je Slepá mapa i na ní jsem velmi zvědavá.
Knihu doporučuji: Hezky se čte, je výborně napsaná a v některých pasážích příběhu jsem si připadala jako u nás doma.


Žánr:
Romány, Literatura česká
Vydáno:, Host
1. vydání originálu:2015
Počet stran:320
Autoři obálky:Karol Lament, Matej Vojtuš
Vazba knihy:vázaná
ISBN:
978-80-7491-496-6

Knihu hodnotím 5/5.

Žádné komentáře:

Okomentovat