Počet zobrazení stránky

sobota 22. dubna 2017

Kufr paní Sinclairové



                                  Kufr paní Sinclairové

Louise Waltersová - Narodila se ve městě Banbury ve Velké Británii v roce 1967. Žije v hrabství Northamptonshire se svým manželem a pěti dětmi. Vystudovala literaturu na Open University. Píše poezii a Kufr paní Sinclairové je jejím prvním románem.


Anotace


Osamělá Roberta pracuje v knihkupectví Old and New a ráda sbírá všemožné poklady minulosti ukryté ve starých svazcích - fotografie, dopisy, pohlednice. Když jí otec jednou věnuje starý kufr, jenž svého času patříval její babičce, objeví v něm prazvláštní dopis z druhé světové války. Je pod ním podepsaný její dědeček, jehož nikdy nepoznala - nejde jí však do hlavy, jak ho mohl napsat, jelikož dle data uvedeného v listu už měl být tehdy dávno po smrti… Dorothy prožívá nešťastné manželství s Albertem, jenž posléze odchází bojovat do války. Když jednoho dne spadne do pole za jejím domem stíhačka, poznává shodou okolností polského majora letectva Jana Pietrykowského a s tím, jak se jejich pouto prohlubuje, v ní vzklíčí naděje na lepší budoucnost - snad přece jen nalezne štěstí. Osud má však s nimi oběma jiné záměry a zanedlouho už musí Dorothy skrývat tajemství tak velké, že jeho důsledky pocítí i její vnučka Roberta o desítky let později…

                                                                              Recenze

Tento příběh se dělí na dvě časové doby 40. létá 20 stol. v době války a současnost.
Nejdříve nás příběh zavede do knihkupectví kde hlavní hrdinka Roberta pracuje. Roberta se moc ráda prohrabuje starými knihy a vybírá z nich všechny poklady co knihy ukrývají. Jednoho dne jí otec donese kufr plný knih. Při prohlížení knih, z jedné knihy vypadne dopis od jejího dědečka, kterého nikdy nepoznala.
v dopise je napsáno, že si babičku vzít nemůže. Podle datumu na dopise by už, ale dědeček byl mrtev. 

a tak Roberta začíná hledat a zjišťovat babičky tajemství. Při hledání pravdy najde i velmi blízkou osobu a velkou lásku...

V době války se dozvídáme o životě Dorothy. Dorothy žije se svým manželem Albertem, když se seznámili a později se brali, byla přesvědčena o jeho velké lásce. Musela odejít z domova jelikož si vůbec nerozuměla se svojí matkou.
S Albertem brzy na to čekají dítě, bohužel, ale potratí. Časté potraty a jeden porod mrtvého dítěte, brzy způsobí věčné hádky a žádné pochopení ze strany Alberta.
Albert to nevydrží a odchází do války. 
Dorothy zůstává sama, pere, zašívá a šije prádlo pro místní panstvo aby se uživila.
Ale nastane den kdy se jí život velmi změní. Na poli za domem totiž havaruje polský pilot. Dorothy je poblíž neštěstí. Lidé co Dorothy najdou na místě si myslí, že pilota chtěla zachránit a prohlásí ji za hrdinku.
Brzy jí přichází navštívit a osobně poděkovat major letectva Jan Pietrykowiski.
Oba dva se do sebe hned na první pohled zakoukají.
Dorothy si moc přeje aby návštěva Jana nebyla poslední.
Během krátké doba se mezi nimi rozvine krásný vztah, Bohužel ten brzy končí. Jan je totiž odvolán a musí odjet.
V prosince toho roku se stane něco co Dorothy změní celý život. Musí učinit velké rozhodnutí co jí ovlivní život a do smrti bude nést velké výčitky a tajemství.

Velmi krásný a čtivý román. Čtenáři nabízí dvě příběhové roviny. Minulost a současnost.
Minulost nás zavedla do období za druhé svět. války, kde se odehrává velká láska Dorothy a Jana. Při čtení jsem jim moc fandila a doufala, že spolu zůstanou.
Naopak přítomnost už mě tolik nebavila děj se strašně táhl. A ten konec mi přišel dost odfláknutý, byl zvláštně napsaný.
Na to, že se jedná o autorčin první román, je to velmi povedené dílo,

DATUM VYDÁNÍ
1.11.2014
POČET STRAN
288 stran
VAZBA
pevná vazba
JAZYK
Čeština
NAKLADATEL
Mladá fronta
ISBN
978-80-204-3466-1
EAN
9788020434661
VELIKOST
148x205mm
HMOTNOST
0,430



Tuto knihu hodnotím **** 

1 komentář:

  1. O knize slyším poprvé a dost mě zaujala. :)
    Mám ráda příběhy z první poloviny 20. století.
    Zdraví Anita

    OdpovědětVymazat