Počet zobrazení stránky

úterý 14. ledna 2020

Skleněný pokoj



                                        Skleněný pokoj


Životopis

Simon Mawer (* 18.9.1948) je úspěšný britský autor, který si navzdory tomu, že svou prvotinu vydal poněkud neobvykle až na prahu čtyřicítky, již získal svými romány popularitu mezi čtenáři i přízeň literární kritiky jak v Evropě, tak v Americe. Po studiu zoologie na Oxfordu se několik let živil jako učitel biologie v Anglii, na Kypru a na Maltě. Od roku 1977 žije v Itálii, kde přednáší biologii na římské Britské mezinárodní škole sv. Jiří. Je ženatý a má dvě děti.

Pozornost literárního světa upoutal už svým prvním románem Chimera (Chiméra), který vyšel v roce 1989 a získal McKitterickovu cenu udělovanou nejlepším románovým debutům vydaným ve Velké Británii. Očekávání, která úspěch prvotiny vyvolal, bezpochyby naplnil jeho dosud nejúspěšnější román Mendel’s Dwarf (Mendelův trpaslík). Po něm následovaly romány The Gospel of Judas (Jidášovo evangelium) a The Fall, za který autor Boardman-Taskerovu cenu. Jeden z jeho posledních románů, Swimming to Ithaca, je inspirován Mawerovým dětstvím stráveným částečně na Kypru. Skleněný pokoj byl přeložen do češtiny v roce 2009 a sklidil velký úspěch u českých čtenářů; kniha byla nominována na cenu The Man Booker Prize.


Anotace:

 Román inspirovaný skutečným osudem vily Tugendhat, který zaujme od první věty. Na pozadí příběhu majitelů vily zrcadlí tragédii celého českého národa.

Recenze:

Knihy od S. Mawera co jsem četla byly všechny úžasný, ale úplně nejlepší je právě tato.
Moc se mi líbilo autorovo vykreslení postav, jejich postoje a pochody. Dále pak jak popisuje krok od kroku stavbu celé vily.
Moc se mi líbil celý příběh a ač je celý smyšlený dost mě zasáhl. Jediné co se mi nelíbilo byla vsuvka příběh Tomáše a Zdeny.
Dějem příběhu nás kniha vtáhne a budete mít pocit jako bychom tam byli. 
Moc doporučuji jak přečíst knihu tak i shlédnou stejnojmenný film. Ale nakonec se stejně vracíme ke knize, protože kniha je kniha.
Tato kniha je jedna z nejlepších co jsem četla v roce 2019.


Žánr
Literatura světová, Romány, Historické romány
Vydáno, Kniha Zlín
Orig. název

The Glass Room, 2009

Počet stran464
Jazyk vydáníčeský
PřekladLukáš Novák
EdiceFleet (10.)
Autor obálkyLucie Mrázová
Vazba knihyměkká / brožovaná
ISBN978-80-7473-091-7

Knihu hodnotím 5/5.




Žádné komentáře:

Okomentovat