Počet zobrazení stránky

pátek 2. října 2020

...a naposled Konvalinky


                     ... a naposled Konvalinky


                                                        Jarmila Pospíšilová


Jarmila Pospíšilová - Vystudovala práva a od roku 1993 pracuje jako advokátka. K literatuře ji to táhne celý život, je pro ni zdrojem nových vědomostí, ale i rozptýlení. Její oblíbenou četbou jsou detektivky, věnuje se jim i jako autorka. Je přesvědčená, že tento žánr má velký potenciál, dobrý detektivní román může být současně i kvalitním literárním dílem. Kromě několika knih s touto tematikou napsala i společenský román a v současné době pracuje na dalším. Psaní je pro ni nejen záliba, ale poskytuje jí i určitou protiváhu k náročné profesi. Náměty čerpá výlučně ve své vlastní fantazii, jakékoli popisování skutečných událostí by ji nejspíš neuspokojovalo. Díky své práci poznala mnoho lidských příběhů a osudů, a to jí umožňuje vytvářet zápletky svých knih a nechávat jednat vymyšlené postavy tak, aby působily věrohodně a čtenář z nich měl autentický dojem.
Jarmila Pospíšilová žije v malé vesnici na rozhraní Hané a Drahanské vrchoviny a kromě literatury ráda zahradničí, houbaří a chodí se psem na dlouhé procházky do přírody. Její detektivky jsou vesměs zasazeny na venkov a kloubí se v nich znalost tohoto prostředí s problémy současného života. Ve společenských románech klade spíše důraz na mezilidské vztahy.

Anotace:

Hrdinkami románu jsou dvě ženy, dvaadevadesátiletá Magda a její mladší příbuzná – praneteř Eva. Magda je vážně nemocná a rozhodne se dobrovolně odejít ze světa. Právě Evě odkáže vybavení svého domu, své osobní věci a nějaké peníze. Napíše jí velmi dlouhý dopis a ozřejmí jí některé události, které výrazně poznamenaly vztahy v rodině. Eva tak postupně proniká do tajemného a dramatického příběhu ženy, která navzdory těžké době, v níž žila, dokázala prožít bohatý a smysluplný život.

Recenze: 

Tento příběh je napsán z pohledu dvou žen. Třicátnice Evy a její pratety Magdy. Obě ženy si žijí svůj život, řeší své problémy a skrývají sví tajemství.
Je to opravdu moc moc hezká kniha nejen o pravé lásce, ale i co je opravdu důležité a co naopak ne pro život.
Velice čtivě podaný příběh o těžké nemoci staré ženy Magdy a její mladé neteři Evě, vzpomínají spolu na dávno odešlé členy rodiny, jejich osudy jak ty zlé tak i ty dobré ... až nakonec se obě dvě každá po svém, připravují na ...konec.
Velmi krásné pouto mezi Evou a Magdou, které přetrvá až do smrti. 
Konec této knihy byl jasný a hlavně daný, ale i tak byl dojemný a trochu jsem si u něj pobrečela.
Kniha je pro mě velká srdcovka, moc moc se mi líbila, četla se jedním dechem. 
Tuto knihu doporučuji jak mladší generaci tak i té starší. 
Já knihu již vypůjčila své mamce a babičce a obou se také moc moc líbila.

Žánr
RományLiteratura česká
Vydáno, MOBA (Moravská bastei)
1. vydání originálu:2020
Počet stran200
Jazyk vydáníčeský
Vazba knihypevná / vázaná
ISBN978-80-243-9205-9



Knihu hodnotím 5/5 a píši si jí do svého seznamu nej, nej knih za rok 2020.

Za tento recenzní výtisk, strašně moc moc děkuji nakladatelství Moba.






Žádné komentáře:

Okomentovat