Počet zobrazení stránky

sobota 24. března 2018

Spočítej hvězdy


                                        Spočítej hvězdy



Lois Lowry (rozená Lois Ann Hammersberg) je americká spisovatelka. Napsala více než třicet knih, převážně dětských a autobiografií.
V roce 2007 získala Cenu Margaret A. Edwards z ALA a uznání za její "významný a trvalý přínos pro literaturu pro mládež".

Anotace

Kniha světoznámé americké autorky, jejíž mnohonásobně vyznamenaný román Dárce se dočkal také filmové podoby, zavede čtenáře do Dánska v době druhé světové války. Dvě kamarádky Annemarie a Ellen si zatím válku nijak neuvědomují, pociťují ji snad jen v tom, že už se v obchodech nedá koupit tolik věcí, zvláště jejich oblíbených sladkostí. Válečné hrůzy však náhle a brutálně vtrhnou do jejich života, když Němci začnou v okupovaném Dánsku pronásledovat Židy. Ellen je totiž Židovka a ocitá se v ohrožení života. Annemariini rodiče se rozhodnou malou kamarádku své dcery zachránit...

Recenze

Příběh o velké statečnosti, přátelství, obětavosti, strachu, ale hlavně víře a naději.
Příběh je vyprávěn desetiletou dívkou Anne Marii. Krátký příběh s otevřeným koncem, velmi strhující příběh, který zachycuje události z období 2. svět války, za okupace Dánska. Je zde zachyceno jak dánští občané hrdinně zachrání před smrtí většinu dánských židů. 
Tato kniha se četla velmi lehce ačkoliv toto téma není vůbec jednoduché. Po přečtení knihy jsem měla zvláštní pocity, strašně moc obdivuji všechny co pomáhali v odbojích, kdy sami nevěděli co bude a stejně nasazovali své životy... Tyto lidé jsou pro mě skuteční hrdinové.
I přesto, že je kniha pro mladší čtenáře, musím říct, že se mi moc líbila a budu jí velice ráda všude doporučovat.


Originální název:

Number the Stars (1989)

Žánr:
Literatura světováRományPro děti a mládež
Vydáno:Argo
více informací...
Počet stran:125
Překlad:Dominika Křesťanová
ISBN:978-80-257-1361-7


Knihu hodnotím 5/5.

Žádné komentáře:

Okomentovat