Počet zobrazení stránky

čtvrtek 3. ledna 2019

Z kopce do kopce


                                   Z kopce do kopce


Kateřina Dubská - PhDr. Kateřina Dubská je spoluzakladatelkou vydavatelství Computer Press a ERA, v letech 2006-2010 byla městskou zastupitelkou za Stranu zelených v Brně.
Vystudovala Střední knihovnickou školu a Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci (obor andragogika a sociologie dospělých). Patřila k zakladatelům nakladatelství a vydavatelství Computer Press. Založila vydavatelství ERA, které se specializovalo na odbornou literaturu z oblasti architektury a stavitelství. Díky jejímu přispění vyšly publikace jako: Josip Plečnik, Nové městské prostory, Duch místa nebo Sídelní kaše. Iniciovala vznik časopisu ERA 21, který je uznávaným českým časopisem o architektuře. V roce 2000 založila Nadační fond Verda, který se zaměřuje na podporu nadaných romských studentů.
Byla jednou z iniciátorek vzniku občanské koalice Nádraží v centru a referenda o poloze brněnského hlavního nádraží. Spoluzaložila občanské sdružení Brno, věc veřejná, které především díky výstavám Brněnský chodec iniciovalo veřejnou debatu ke stavu kvality a vzhledu brněnských veřejných prostor. V minulosti byla zastupitelkou v brněnské čtvrti Nový Lískovec, kde stále působí jako vedoucí redakční rady místního zpravodaje Lískáček.
V krajských volbách v roce 2008 vedla kandidátku Strany zelených na Jižní Moravě. S výsledkem 3,6 % byla tato kandidatura neúspěšná.
V současné době žije v Bílých Karpatech, věnuje se psaní knih a ekologickému zemědělství.

Anotace: Co se stane s vaším životem, když doslova vyfuníte na kopec a potkáte HO? S nádherným výhledem, sadem (v němž zrovna se stéblem trávy v puse relaxuje srnka), soustavou polorozpadlých šop na dvoře a pálenicí ve včelíně… Je to on! Dům! Ten dům, kvůli kterému opustíte město se všemi jeho kavárnami, hospůdkami, divadly, koncertními sály a přáteli. Dům, kvůli kterému změníte úplně všechno – odložíte lodičky, pořídíte slepice a kozy, jež se chovají trochu jako potměšilí kamzíci, přežijete rozsáhlou přestavbu a nakonec zjistíte, že byste přes všechna protivenství své rozhodnutí nikdy nezměnili.

Kateřina Dubská vás vezme na výlet. A pootevře vám dveře do svého života po onom dni D, který změnil úplně všechno. Nečekejte filosofický traktát o návratu k přírodě. On totiž přerod z ženy městské v ženu na kopci je s odstupem času totiž víc série veselých historek (o přežití), než vážné čtení. A věřte, že na tomto výletě uslyšíte bzučet včely, mečet kozy, štěkat psy a pocítíte až neovladatelnou touhu vyrazit hledat svůj vlastní Kopec.

Recenze: Velmi krásný příběh až z Bílých Karpat nám vypráví Kateřina hlavní hrdinka a samotná spisovatelka.
V Bílých Karpatech Kateřina byla před více jak deseti lety na dovolené a od té doby sní o té krásné přírodě, nádherném výhledu z okna z domečku na kopci. Rozhodne se, že si takový domek sežene. Začne hledání, které je dlouhé, ale nakonec se štěstí usměje a domek na kopci s krásným výhledem najde.
Bohužel, ale domeček tak krásný není a začínají trable s budováním a přestavbou i to se povede, sice nějaké trable se objeví, ale to už tak bývá.
Kateřina začíná přicházet na chuť zahradničení a chovem zvířat. I zde má spousty humorných příběhů.
Nejen o ní, její rodině, zvířatech, ale i o místních lidech z vesnice nám vypráví spousta humorných zážitků. Kniha je rozdělena na 27 krátkých příběhů. V každém příběhu nalezneme tematické ilustrace od Aleše Čuny.
Tato kniha mě zaujala už samotnou obálkou knihy, cítím z ní užasnou pozitivní energii a vzpomínky na léto. Samotná kniha je krásná, četla se hezky jedním dechem a mrzelo mě, že byla tak brzy přečtena. Velice smekám před Kateřinou jak se hezky ke všemu postavila a vše s chladnou hlavou vyřešila. Je úžasné, že žena z města se tak rychle přizpůsobila vesnickému životu a staráním se o zvířata. Tuto knihu po přečtení, hned jsem půjčila dál a přiznám se, že ještě není doma stále koluje mezi babičkou a její kamarádkami. Proto tato kniha je vhodná pro jakoukoliv věkovou skupinu.
Knihu strašně moc doporučuji a hodnotím ji 5/5

Žánr:
Vydáno:
2018, Jota


Počet stran:
224
Vazba knihy:
pevná / vázaná s přebalem
ISBN:
978-80-7565-381-9


Za tuto nádhernou knihu moc moc děkuji Lucii Horské z nakladatelství Jota.
Knihu si můžete zakoupit pod tímto odkazem: https://www.jota.cz/z-kopce-do-kopce


Žádné komentáře:

Okomentovat